Što posjetiti

Lokvarsko jezero

Lokvarsko jezero je umjetno jezero dubine oko 40m i veličine oko 2,5Km2. Jezero je nastalo izgradnjom brane 1954. godine. Izgradnjom brane potopljena je dolina s naseljem koje je činilo: 69 kuća, 3 pilane, slastičarnica, kapelica i gostionica.

Lokvarsko jezero savršeno se uklopilo u prirodni okoliš crnogoričnih šuma i predstavlja turističku atrakciju te jedno od omiljenih turističkih destinacia Gorskog kotara.

Jezero je pogodno za kupanje, kajak/kanu, sportski ribolov i ostale sportove na vodi. 

Cijelim opsegom jezera se proteže pješačko/biciklistička staza.

Park šuma Golubinjak

51 hektar čiste prirode svakog posjetitelja Park šume Golubinjak ostavlja bez daha. 24.ožujka 1955. godine Golubinjak je proglašen zaštićenom park-šumom. U Golubinjaku posjetitelji mogu uživati u prirodnim ljepotama te mnogim aktivnostima: sportski tereni za nogomet, košarku, bočanje. U samoj park šumi postoji mogučnost iznajmljivanja prostora za roštiljanje.

Ono po čemu je Park šuma najpoznatija je “Kraljica šuma” divovska jela starosti od preko 250 godina, visinom od preko 35m i širine u promjeru od 140 cm te “Staza spilja” duga 10,82 km.

Nacionalni park Risnjak

Ako postoji lokalitet koji u sebi sadrži većinu temeljnih značajki turističke ponude područja Grada Delnica i Gorskog kotara, onda je to svakako Nacionalni park „Risnjak“. Park ima površinu od 63,5 km² i zauzima središnji dio masiva Risnjaka i Snježnika, te gornji tok rijeke Kupe s izvorišnim područjem. Područje masiva Risnjaka proglašeno je nacionalnim parkom 1953. godine, na prijedlog istaknutog hrvatskog prirodoslovca i istraživača Risnjaka, prof.dr.Ive Horvata a početkom 1997. godine N.P.”Risnjak” proširen je na područje masiva Snježnika i izvorišni dio rijeke Kupe.

Zbog vrlo raznolikih klimatskih, geoloških, petrografskih i drugih faktora ovdje se održala vrlo raznolika flora i fauna. Ovdje su na malom prostoru sačuvane sve osnovne značajke ekosustava šumovitog Gorskog kotara pa Risnjak predstavlja njihov šumski i pretplaninski svijet s četrnaest šumskih zajednica. Povratkom risa u risnjačke šume zastupljene su na jednom mjestu sve tri velike zvjeri Europe – vuk, medvjed i ris.

Masiv Risnjaka bjelinom svojih stijena, dominantno se izdignuo nad zelenilom goranskih šuma. Prekrasni vidici koji se pružaju sa 1528 m nadmorske visine na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednu Sloveniju, ostat će u sjećanju svakog posjetitelja. 

(izvor: https://www.tz-delnice.hr/prirodna-bastina.php)

Izvor Kupe

Područje je proglašeno zaštićenim 12. prosinca 1963. godine u površini od 10 ha. Izvor rijeke Kupe, jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 m, vodena je masa oblikovala tirkizno jezero zeleno-plave boje koje će vas očarati svojim izgledom. Utvrđeno je da voda izvire iz dva ili možda i više, međusobno odijeljenih kanala nalik okomitim bunarima. U ljeto 2008. godine izvršeno je istraživanje i snimanje samog izvora i to od strane jednog od najpoznatijih svjetskog speleologa ronioca, gop. Luigia Casatia iz Italije. On je 7. kolovoza 2008. godine zaronio na nevjerojatnu dubinu od 154 m i nije dosagao dno. Prije 30-ako godina bojenjem vode dokazana je podzemna veza ponora Malenica, kao i ponora potoka Velika Voda kod Crnog Luga s izvorom Kupe. Prosječni kapacitet istjecanja izvora iznosi oko 1200 l/s, dok maksimalne količine vode nisu mjerljive. Gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira. Posjet izvoru Kupe moguć je iz dva smjera unutar granica nacionalnog parka: Iz naselja Razloge, 15 km udaljenog od Crnog Luga te naselja Kupari udaljenog 30 km. Zbog uskih prometnica preporučamo ulaz Razloge i osobni automobil. Pješačka staza iz Razloga serpentinskog je karaktera te vam je ukupno potrebno oko 30 min hoda do izvora. Za povratak računajte na dvostruko više vremena. Do izvora možete stići također i iz naselja Hrvatsko (Crni Lug – Hrvatsko 45 min vožnje) preko Kupara. (Hrvatsko – Kupari 1h 30min hoda) Staza iz Kupara položena je uz sam vodeni tok te će vas do izvora dovesti za oko 30 min. Za povratak možete koristiti stazu koja se proteže desnom obalom, paralelno sa tokom rijeke.

(izvor: http://delnicebikeandhike.com/atrakcija.php?id=27)

Dolina rijeke Kupe

Gornji tok rijeke Kupe, koji dijelimo sa susjednim općinama Brod Moravice i Čabar, sjeverni je dio područja znan kao Kupska (ili Brodska) dolina. Najniže točke ovdašnjeg toka Kupe su na oko 220 m nad morem, a okolni susjedni reljefni okvir risnjačko-drgomaljske skupine seže do prosječnih visina od 800-1000 metara. Zanimljivo je ovdje istaći da se niska, duboko usječena dolina Kupe kao topli klin zabija u inače temperaturno hladni Gorski kotar, što posljedično ostavlja mogućnost uzgoja, dakako prostorno relativno ograničenu, poljoprivrednih kultura kao što su kukuruz pa čak i nešto vinove loze; no ono čime se ovdašnji ljudi diče su stari voćnjaci – naročito stare sorte jabuka čime će Vas domaćini s ponosom poslužiti.

Kupa i njeni pritoci, posebno Kupica, su eldorado za sportski ribolov (potočna pastrva, lipljan, klen), a za planinare i ljubitelje hodanja, veći dio doline ponuđen je kroz Goranski planinarski put (GPP). Hidromorfološki gledano, Kupska dolina je kanjon s malim kotlinskim proširenjima u kojima su većinom nastali slikoviti zaseoci, između kojih dominira najveće naselje, granični prijelaz i prometno križište na spoju sa susjednom Slovenijom, a to je Brod na Kupi.

( Izvor: https://www.tz-delnice.hr/prirodna-bastina.php )

Jezero Bajer Fužine

Fužinarski je kraj izuzetno bogat vodom. Fužine su naseljeno mjesto koje u Hrvatskoj primi najveću godišnju količinu oborine. Ovdje godišnej padne između 1500 do 2000 mm padalina po četvornom metru, a u ekstremnim godinama i preko 4000 mm. Da bi se ta silna količina vode zadržala i iskoristila, u Fužinama su izgrađena tri akumulacijska jezera.   Najstarije jezero je Bajer izgrađen pedesetih godina prošloga stoljeća. Jezero je položeno u nekadašnjoj atraktivnoj dolini rijeke Ličanke, tik uz naselje Fužine. Jezero je prosječne dubine od 2 do 7 metara i raspolaže s oko milijun kubičnih metara vode. Pogodno je za vožnju čamcem, kanuom, kajakom i za surfanje zbog čestog strujanja vjetra.   Jezero Lepenica najveće je umjetno jezero u fužinarskom kraju. Izgrađeno je 1988. godine, površinom i količinom vode je znanto veće od Bajera, a maksimalna dubina mu je 18 metara. Izuzetno je ljeti pogodno i ugodno za kupanje (temperatura dosegne više od 23° Celzijusa. Na jezeru je 1989. održano Svjetsko prvenstvo u orijentacijskom ronjenju, a 2007. Svjetski kup. Oba su jezera izuzetno bogata ribom i mamac su za ribiče.   Najmlađe i najmanje jezero je Potkoš. Smješteno je u podnožju obronaka Bitoraja, između Fužina i Liča. Atraktivno je kao izletište i piknik prostor. Sva tri jezera izvrsno su uklopljena u planinski pejzaž i pravi su turistički dragulj Fužina. Posebno je popularno jezero Bajer, oko kojega vodi atraktivna šetnica i koje je najčešće odredište izletnika.

(izvor: http://www.tz-fuzine.hr/view.asp?p=15&c=14 )

Zeleni Vir

Vrajži prolaz, Zeleni vir i spilja Muževa hišica još su davne 1962. godine proglašeni posebnim geomorfološkim rezervatom čija površina iznosi oko 200 ha. Rješenjem Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu okoliša iz 2011. godine, danas  područje Zelenog vira spada u kategoriju zaštićenog krajobraza. Nalazi se na području Općine Skrad, na nadmorskoj visini od 302 – 649 m. Posebnu atrakciju rezervata predstavlja bujna šumska vegetacija kojom je odjenut cijeli krajolik, zahvaljujući čemu je ovaj biser goranskog dijela Primorsko – goranske županije,  poznat i izvan Hrvatskih granica.

                                         ( Izvor: https://www.tz-skrad.hr/zeleni_vir.php )

Park šuma Japlenški vrh

Park-šuma Japlenški vrh (842 m n. v.) sa svojih 170 ha uzvišenje je neposredno kraj Delnica, na zapadnoj strani. Ovdje zaštićena priroda svojim prirodnim nastavkom, delničkim Parkom kralja Tomislava, zalazi direktno u centar grada i čini osobiti prirodni rashlađivač, posebno za toplih ljetnih dana. Bogatstvo staza, šetnica i puteljaka je vrijednost najviše prepoznata kroz sport, rekreaciju, visinske pripreme sportaša, posjet gateru jelenske divljači ili jednostavno, šetnju kroz zelenilo uokolo pansiona “Lovački”.

Na sjeveroistočnoj padini Japlenškog vrha postoji stara skijaška 70-metarska skakaonica s doskočištem na gradskom stadionu. Ovdje su se pedesetih do kraja sedamdesetih godina redovno održavala natjecanja u skijaškim skokovima. Skakaonica očekuje rekonstrukciju, dapače, prerastanje u nordijski centar te bi tada bilo moguće spajanje s ovdje razvijenim skijaškim trčanjem u sve popularniju ski-disciplinu – nordijsku kombinaciju.

Planinarski put Japlenški vrh – Golubinjak pravo je otkriće za ljubitelje prirode, planinare, ljubitelje hodanja i čistoga zraka. Spaja dva zaštićena područja, tj. park-šumu Japlenški vrh kraj Delnica s park-šumom Golubinjak kraj Lokava. Staza je duga 9 km, uglavnom prati Lujzinsku cestu, premda se stalno nalazite u divljini, i dobro je obilježena.

( izvor: https://www.tz-delnice.hr/prirodna-bastina.php )

Nazovite nas
Pošaljite nam poruku